Kaksipuolinen teippi

Kaksipuolinen teippi

Kaksipuolinen teippi tai kiinnitysteippi on pohjimmiltaan itseliimautuva teippi, jossa on liimaa (liimaa) teipin molemmilla puolilla.

Tuotetta käytetään samojen kahden eri pinnan kiinnittämiseen. Kaksinkertaisen teipin käytön etuna, toisin kuin mekaanisissa sidoksissa, on se, että vältyt esimerkiksi alustan vaurioilta. Esimerkiksi rei'itys.

Kaksipuolinen teippi koostuu olennaisesti teipin keskellä olevasta alustasta. Kantoaalto voi koostua esimerkiksi seuraavista:

  • Vahtomuovi
  • Tyhjennys/paperiteline
  • PET- tai PP-muovikalvo
Ohut kerros liimaa levitetään sitten tämän alustan molemmille puolille, jotta teippistä tulee kaksipuolinen. Markkinoilla on erilaisia ​​liimoja, jotka on luotu eri tarkoituksiin. Esimerkkejä niiteistä: 
  1. Kumiliima. Liima, joka on valmistettu kumista pohjana ja voi osittain koostua luonnonkumista tai synteettisestä kumista. Tällä liimalla on nopea alkutarttuvuus ja se sopii erinomaisesti sisäkäyttöön. Kumiliima ei kestä UV-valoa yhtä hyvin kuin esimerkiksi akryyliliima
  1. Akryyliliima. Akrylaattiliima, joka on luotu kestämään korkeampia lämpötiloja ja UV-valoa paremmin ulkokäyttöön. Akryyliliima kestää paremmin myös liuottimia ja kestää yleensä paremmin erilaisia ​​kemikaaleja.
  1. Silikoniliima. Silikonia käytetään liimana sovelluksissa, joissa kaksipuolinen teippi altistuu korkeille lämpötiloille. On olemassa kaksipuolisia silikoniteippejä, jotka kestävät jopa 250 °C ajan kuluessa

On myös olemassa kaksipuolisia teippejä, jotka eivät koostu mistään "kantoaineesta". Tätä nauhaluokkaa kutsutaan tavallisesti "siirtonauhaksi". Teippi koostuu vain eripaksuisesta liima- tai liimakerroksesta. Näillä teipeillä on usein suuri sisäinen lujuus, mutta niitä on yleensä vaikea kiinnittää oikein, joten teippiä pidetään "huimaavana" ja vaikeasti levitettävänä. 

Oikea kaksipuolisen teipin valinta

On monia parametreja, jotka on otettava huomioon valittaessa oikeaa kaksipuolista teippiä tähän tarkoitukseen. Pohjimmiltaan seuraaviin kysymyksiin pitäisi pystyä vastaamaan:

  1. Millaiset pinnat tulisi liittää? Onko se yksinkertainen materiaali, kuten alumiini tai lasi? Tai vaikeampia pintoja, kuten PP-muovia tai maalattuja pintoja?
  1. Pitäisikö tuotteen olla sisällä vai ulkopuolella? Lämpötila-alue?
  1. Ovatko pinnat sileät vai hieman epätasaiset? Hieman epätasaisten tai karkeiden pintojen tapauksessa tarvitaan hieman paksumpaa teippiä epätasaisuuden korjaamiseksi.

Jotta teippi kiinnittyisi hyvin pintaan, nauhan pintaenergian on oltava pienempi kuin liitettävän pinnan. Eri materiaaleilla ja pinnoilla on eri pintaenergiat. Tämä vaikuttaa nauhan kykyyn kiinnittyä hyvin. Jotkut teipit vaativat myös tietyn ns. kovettumisajan maksimaalisen lujuuden saavuttamiseksi. Tämä kovettumisaika on hieman erilainen, mutta yleensä sanotaan, että useimpien nauhojen lujuus on 70-80 % tunnin kuluttua ja maksimilujuus 72 tunnin kuluttua. Tämä riippuu liitoskohtaan kohdistuvasta paineesta ja lämpötilasta.

Niille, jotka haluavat vahvan kaksipuolisen teipin, on akryylivaahtoteippejä. Akryylivaahtomuoviteippi on tuote, jonka ydin on yleensä erittäin tiheä. Tämä tarkoittaa, että teipin sisäinen lujuus on huomattavasti suurempi kuin perinteisillä kiinnitysteipeillä, kuten vaahtomuoviteipillä. Tämän tyyppistä teippiä on saatavana eri väreissä eri ominaisuuksilla riippuen pintojen alustasta.

Yleistä, että teipit kiinnittyvät hyvin, on peruspuhdistus. Pintojen tulee olla vapaita, puhtaita ja kuivia. Lian, pölyn ja öljyn jäämät poistetaan edullisesti isopropanolilla.