Maskeringstejp

Maskeringstejp

Blå maskeringstejp eller klassisk beige? Vi reder ut begreppen!

Maskeringstejp eller målartejp består ofta av crepe- eller slätt papper som är belagt med häftämne (lim) för att tillfälligt maskera en yta mot övermålning.

 

Maskeringstejp eller målartejp är en självhäftande produkt som, i de flesta fall, är gjord på ett tunt papper som är lättavrivet. Under åren har det utvecklats en uppsjö av olika maskeringstejper. Grunden är ofta densamma. Att tillfälligt skydda en yta som målas mot att färg ska komma på den maskerade ytan.

Häftämnet är bland de viktigaste komponenterna för en maskeringstejp. Den ska sitta lagom hårt på underlaget och ofta klara flera övermålningar samtidigt som den ska avlägsnas lätt utan att lämna efter sig häftämnesrester eller limrester. Limmet eller häftämnet på maskeringstejpen ska också kunna klara av att sitta mot flertalet underlag.

Idag finns det även maskeringstejper som är tillverkande av PVC plast för exempelvis maskerings av grövre ytor utomhus. Maskeringstejper av plast används också inom bilindustrin och lackering när man ska finlinjemaskera områden där tejpens bredd är smal. Lackeringsindustrin använder också maskeringstejper tillverkande av polyester med lim av silikon för att klara högre temperaturer.

blå maskeringstejp fönster   maskeringstejp

Maskeringstejpens uppbyggnad

Det kan skilja sig åt mellan hur en maskeringstejp är uppbyggd. Papper i olika slag är den vanligaste komponenten som kan benämnas som ”ryggmaterial” i sammanhanget. Detta ryggmaterial kan exempelvis består utav:

  • Crepe papper
  • Washi papper (tunt japanskt papper)
  • PVC- eller PET film

När det gäller maskeringstejper i papper så kan ryggmaterialet antingen vara mättat eller vattenavvisande för att bättre klara motståndskraft mot målarfärg för att färg ska bryta igenom tejpen.

Det olika limmer som finns på tejpen kallas ofta för häftämne. En maskeringstejp kan ha olika häftämnen som exempelvis naturgummi, syntetiskt gummi, akrylat eller silikon. Dessa häftämnen har olika egenskaper för att klara av en varierad bredd av olika maskeringsjobb.

  • Gummihäftämne Vanligast valet av lim på en maskeringstejp. Detta är ett allsidigt häftämne som fäster bra på många olika ytor och kan sitta upp till några dagar utan att lämna några limrester.
  • Akrylat  Akrylhäftämne används vanligen när maskeringstejpen ska klara dels högre temperaturer, dels för maskeringar utomhus. Ett akrylatlim klarar UV strålningen från solen bättre är exempelvis gummihäftämne. Ska dock tilläggas att vissa syntetiska gummihäftämnen klarar UV strålning till viss del.
  • Silikon Silikonhäftämne är vanligast på maskeringstejper som ska klara maskeringar av högre temperaturer. Exempelvis pulvermaskering där tejpen utsätts för höga temperaturer i ung och ska avlägsnas utan att lämna limrester. 

Valet av rätt maskeringstejp

Valet av rätt maskeringstejp är ofta avgörande för slutresultatet. Av avgörande frågeställning är om maskeringstejpen kommer vara inomhus eller utomhus. Ska maskering ske utomhus under flera dagar ska man välja en tejp som klarar UV-strålningen och högre temperatur under sommartid. Annars riskerar tejpen att ”bränna fast” eller sätta sig för hårt mot underlaget så den blir svår att ta bort.

Valet styrs även om färgen man ska måla med är lösningsmedelsbaserad eller ej. Det finns maskeringstejper som bättre står emot lösningsmedel än vissa andra. Vid maskering på tapet och liknande känsligare ytor finns det speciella produkter som fäster ”extra löst” och på så vis inte skadar underlaget.

Maskeringstejp för fönster

Blå maskeringstejp är lämplig för fönster då dessa produkter normalt klarar av UV strålningen bättre samt är av lagom tjocklek för att kunna hantera att övermålas ett antal gånger.